WELKOM op het eiland SAMAR

en

vooral welkom in: EC-resort!

 

Heb je het even helemaal gehad met dat jachtige leven en al die opgefokte toestanden en ben je dringend toe aan een ontspannende strandvakantie op een tropisch eiland? Het EC-resort, (EC staat voor EASY of ONTSPANNEN en dat bedoelen we ook zo) op het Filipijnse eiland SAMAR is het ideale, het meest fantastische plekje op aarde om even helemaal te ontspannen zonder zwembaden met bubbelbad. En, oja, je wordt ook niet bediend door belachelijk onderbetaalde of zwaar getraumatiseerde slaven als bediende voor de de boven elke wet verheven, verwende en zalig verklaarde toerist. Wel door mensen die daar wonen en jou graag willen uitnodigen, willen ontmoeten.

EC-resort is dus geen commerciële club of onderdeel van een hotelketen. EC-resort is gewoon een initiatief van lokale jonge mensen, bedoeld om andere jonge mensen te ontmoeten. Culturen aan elkaar over te dragen, plannen maken, samen studeren, vrienden maken over de hele wereld. EC-resort is eigenlijk een heel klein dorpje, een gehucht dat jou als het ware uitnodigt op visite te komen. 

Er staan op EC-resort geen luxe bungalows en er zijn geen grote zwembaden met jacuzzi of airco-parasols. Er staat ook niet op elke hoek een bediende klaar met een koud drankje of de handdoek.  Wel staan er echte bamboehuizen en nipahuizen gebouwd met coconoothout, precies zoals de oorspronkelijke bewoners die vroeger al bouwden en welke ook vandaag nog door honderdduizenden mensen gebouwd en bewoond worden. De wind kan er door heen blazen en dus zijn ze heerlijk koel. Daar mag jij dus ook in wonen en ervaren hoe het is. En ja, het is keileuk en een geweldige ervaring. 

EXTRA LEUK maakt het de prijs. Want een vakantie bij EC-resort Basey, Samar zal waarschijnlijk de leukste én de goedkoopste van je leven worden.

PER WEEK en maximaal 2 personen betaal je slechts € 150,- * inclusief dagelijks lokaal ontbijt of 1 hoofdmaaltijd inbegrepen en eten wat de pot schaft. Dat is toch bijna niet te geloven voor dit geld?! (Een heerlijke ervaring kunnen we je nu alvast beloven). Kinderen tot 7 jaar zijn gratis welkom. Voor meerdere personen moet vooraf overlegd worden en worden er afspraken gemaakt. Nogmaals, EC-resort is een bewust (non-profit) simpele plek om een geweldige vakantie te houden en we willen niet zoveel als mogelijk, maar zo leuk als mogelijk mensen ontmoeten.

JA, dát dus maakt EC-resort anders dan alle andere resorts op aarde.

EC life resort PROUD to be Waray  look over antique1

EC-resort is er voor iedereen die eindelijk eens het echte, ontspannen, prachtige eiland Samar en dus de Filipijnen wilt leren kennen in die exclusieve ambiance van de WARAY, het prachtige, sterke en trotse volk dat het leven op Samar zo mooi, interessant en zo rijk aan ervaring maakt. Laat je door de Waray meeslepen in het bruisende leven zonder opsmuk, zonder toeristische opzetjes of karakterloos toneelspel. EC-resort laat je kennismaken met de gewone mensen, het straatje in dat kleine dorpje. Vissen met lokale vissers. Matten vlechten in de grotten bijna in zee. Werk eens mee met het aanplanten van rijstvelden of voel je echt van harte uitgenodigd bij gewoon de familie op de hoek. En ja natuurlijk hoort daar genieten van de zon op het stranden van Samar bij. Of zo je wilt en kiest voor bergen, oerwouden, rustieke dorpen of kleine bruisende steden steeds in de nabijheid van de heerlijke zee, dan kan dat ook.

EC-resort bij het dorp Basey, zou je best een nog altijd redelijk verborgen parel op het nauwelijks ontgonnen eiland Samar mogen noemen. Nauwelijks ontgonnen in de vorm van het ontbreken van grote fabrieken, gigantische complexen of een uit de hand gelopen toeristenindustrie? JA dat bedoelen we, dat alles is er gewoonweg niet. Gelukkig natuurlijk aan de ene kant, maar aan de andere kant betekent dat ook dat er nauwelijks werk is voor de lokale bevolking en dat ook de centrale overheid in Manilla zich niet veel, zeg maar gerust niets, aan Samar gelegen laat liggen.

EC life resort - Sohoton Basey Samar National ParkSamar zou zeg maar nauwelijks leven als het niet met de San Juanico brug verbonden zou zijn met het eiland Leyte.  EC-resort ligt in het dorpje Basey. Gelegen in het zuidelijkste puntje van Samar aan de Golf van Leyte waar in de 2e wereldoorlog één van de beslissende zeeslagen is gevoerd. In een wat bush-achtige omgeving zien wij slechts enkele toeristen die op de bonnefooi Samar en Basey binnen komen. Op enige afstand is er een paradijs van prachtige natuurgebieden en een rijtje behoorlijk steile heuvels (toeristen noemen het steevast 'bergen') maken alleen dat al een lust voor het oog en een bezoek aan EC-resort meer dan de moeite waard. Maar er is veel meer, veel meer dat een bezoek aan EC-resort zo verschrikkelijk mooi maakt.

Neem nou de stranden van EC-resort. Als je werkelijk op zoek bent naar rust en stilte en volop genieten van de natuur en het heerlijk warme heldere zeewater, dan ben je bij EC-resort helemaal op je plek. Om nou te zeggen dat het strand van EC-resort een verlaten strand is, is misschien weer wat overdreven, maar als je op zoek bent naar een rustig, vreedzaam plekje waar je even helemaal bij kunt komen, dan is het enorme strand met de palmbomen en het zeezicht vanuit EC-resort zeker de ideale plek voor jou en je familie en / of partner. Wij pochen niet over de super witte stranden en zo, maar we durven wel te stellen dat er niet veel andere eilanden in Azië zijn die kunnen claimen dat ze net zulke prachtige, welhaast onontgonnen, zuiver natuurlijke stranden hebben als EC-resort, als Basey, als Samar! 

 

EC life resort  samar Basey

Samar is een van de grotere eilanden van de Filipijnen. Het eiland ligt aan de oostzijde van de centraal gelegen eilandengroep Visayas. De meerderheid van bewoners van Samar zijn de Waray. De Waray zijn trotse onafhankelijke mensen. Cultureel gezien zijn ze sterk verwant aan de Bicolanos. De meeste Waray halen hun inkomsten uit de landbouw of visserij. Visayas, net ten noordoosten van het eiland Leyte. Het eiland had bij de laatste officiële telling in 2000 1,08 miljoen inwoners op een oppervlakte van 13.080 km². Het eiland is na Luzon en Mindanao het derde eiland qua oppervlakte.

De drie provincies van Samar behoren tot de armste en minst ontwikkelde provincies van het land. Als gevolg van deze armoede is het eiland sterk achtergebleven in scholing, medische voorzieningen, infra structuren, openbaar vervoer, landbouw enzovoorts. De bevolking hunkert naar contacten met westerlingen, maar is zeer kort en duidelijk in haar opvatting dat ze geen enkele behoefte heeft aan overheersers, wapenbezit, drank en drugs of sex toeristen. Overtredingen op deze gebieden worden uitzonderlijk hard aangepakt en bestraft. Zelfs het bezit van een kleine hoeveelheid wiet (voor eigen gebruik) kan tot jarenlange celstraffen leiden. 

Samar maakt deel uit van de eilandengroep Visayas en ligt in het meest oostelijke deel van de groep, ten zuidoosten Luzon en ten noordoosten van Leyte. Samar wordt van het Bicolschiereiland (Luzon) gescheiden door de San Bernardinostraat en van Leyte door de smalle San Juanico-straat. Samar is verbonden met Leyte door de San Juanico-brug. Ten oosten van Samar ligt de Filipijnenzee, ten zuiden ligt de Golf van Leyte, waar in de Tweede Wereldoorlog één van de beslissende zeeslagen gevoerd is en ten westen ligt de Samarzee 

De meerderheid van bewoners van Samar zijn de Waray. De Waray zijn trotse onafhankelijke mensen. Cultureel gezien zijn ze sterk verwant aan de Bicolanos. De meeste Waray halen hun inkomsten uit de landbouw of visserij. 

 

NIPA guesthouse EC-resort.

Bamboo- en nipahuizen, zoals de orspronkelijke bewoners die vroeger al bouwden.

  

20130407 172840

Prachtige, welhaast onontgonnen, zuiver natuurlijke stranden bij EC-resort, Basey, Samar.

 

EC-life resort samar

 

EC life resort--  Basey town vieuw

EC-resort ligt bij het eeuwenoude dorpje Basey.

 

EC life resort Basey -  sunset dreams in the land of the  Waray

 

EC life resort Basey. Poverty and beauty in one vieuw

Ook dit is realiteit anno nu. Bijna niet te bevatten, toch?

 

EC life Sohoton-Cave-in-Basey-Samar

 

EClife resort san-juanico-bridge-samar

De San Juanico brug verbind Samar met het eiland Leyte.