IMG 1142 
 
 
 
 
September 2015: Eindelijk een eigen auto/pickup dankzij lieven mensen: vrienden van HELPusNOW!
 
 
 
 
 
 
 
 

SAMAR, 12 juli 2015
 
Cadeau-aktie draait op volle toeren...
 
Heeft u het ze al gezien of wellicht heeft u er ooit al één gekregen? Zo'n prachtig cadeautje in de vorm van een armband, collier, oorbellen, enkelbandje en nog veel meer? Allemaal vervaardigd uit prachtige  natuurlijke materialen, ja zelfs halfedel metalen, pareltjes, paarlemoer van zeeschelpen, cocosnoot en nog veel meer. Miljoenen arme mensen, straatkindertjes en kindmoedertjes hebben die zelf -gedwongen- gemaakt. Vele honderden uren hebben ze er in moeten steken en vaak worden ze gedwongen ze nachtelijke uren op te offeren om die specifieke en unieke sieraden op tijd klaar te krijgen. Zodat u deze kan kopen waar dan ook in het 'vrije Westen" voor heel weinig geld kan kopen, waar dan ook in een mooie cadeaushop. U wel, zij zullen nooit zo rijk worden om er zelf ééntje te kopen.
 
Maar... dit keer draaien wij het om. De achterliggende weken, maanden en ook nog de komende tijd, gingen we en gaan wij op zoek naar heel veel kleine cadeautjes om het aan deze kids en hun moeders, broertjes, zusjes, familie te schenken. Gewoon omdat het ook eens feest mag zijn. Kerstfeest vooral. 
Gewoon omdat er misschien 1x per jaar een echte lach op die gezichten te zien en te horen zal zijn. Niet alleen die gedwongen 'smile' op de snoeten om de toerist te behagen of bij die rijke mensen een 'peso' los te peuteren.
Nu hebben wij eens duizenden cadeautjes van een paar centen per stuk gekocht om aan die arme mensen te geven. Kleine fashion dingetjes die meiden zo graag zien, sjaaltjes, haarspelden, silicon armbanden, hypermooie sokjes en ga zo maar verder. Ook schoolspullen, pennen, tasjes, knuffeltjes, jongensspul en nog veel meer.
 
Ja hoor, we weten ook wel dat al dat spul daar in Azie gemaakt wordt. We weten dat papa's en mama's + duizenden te jonge mensen zich te pletter werken in de grote fabrieken waar al dat kleine spul gemaakt wordt. Maar dit keer zullen zij ook eens ervaren wat het is om zelf iets te ontvangen. Zomaar, van vreemde mensen uit Europa, zomaar als teken van leven, teken van warmte, teken van liefde, teken van respect welke wij hen, namens u,  mogen brengen. HuN/CC koopt het namens u en brengt het naar al die lieve mensen toe, namens u. U bent fantastisch! en namens al die kids en al die mensen daar in de Filipijnen, Samar zeggen wij: HEEL, HEEL VEEL DANK.
 

 
MINDANAO, LEYTE, SAMAR, 18 mei 2015
15 Medische hulpposten.
 
Een klein zinnetje: 'vijftien medisch hulpposten'. Ja nou en, zult u wellicht zeggen, big deal toch? Nou daar ZEGT u het precies mee: BIG DEAL !! Want weet u wel hoeveel mensenlevens er gered kunnen worden met de bouw van 15 simpele bamboo-hutten waar een verpleegkundige en "midwife" hun werk doen? Waar een beetje deskundigheid en een handjevol medicijnen en hulpmiddelen meer dan een geschenk van God zijn. Kunt u zich er iets bij voorstellen? Een gebied half zo groot als Nederland zonder gratis of zelfs zonder medisch hulp in het algemeen? Verpleegkundigen in overvloed. Midwifes/verloskundigen in overvloed, zeker in gebieden waar de werkloosheid kan oplopen tot 70% van de proffessionele bevolking. Maar er is geen werk voor ze. Geen geld om deze bitter noodzakelijke deskundigen aan het werk te zetten. Ongeschoolden hebben al helemaal geen kans. En dus is de armoede zo groot dat de mensen gewoonweg geen geld hebben om naar het ziekenhuis te gaan ALS er al een ziekenhuis in een omtrek van tientallen kilometers te vinden is. En zelfs al zou er een staatsziekenhuis zijn waar gratis medische zorg verstrekt zou moeten worden, dan is er altijd wel de corruptie en dus moet er toch weer betaald worden, hoe dan ook of op welke manier dan ook. HuN/CC zorgt voor een simpele basis waar de allerarmsten aan kunnen kloppen voor in ieder geval de meest elementaire zorg. Zo verschaffen we een beetje werk en kunnen we een beetje zorg aanbieden, namens U. Wist u dat ook u een nieuwe hulppost kan laten bouwen? Voor slechts € 100,-- bouwen wij een nieuwe post en bouwen we een stukje toekomst, een stukje menswaardig bestaan op voor hen die het echt nodig hebben. En bij HuN/CC zijn er altijd korte lijnen, geen corruptie en geen strijkstok. Wel handen die uitgestoken worden om te helpen. Uw handen ook. U moest eens weten hoe blij en trots we op u zijn.
 

MINDANAO, 15 januari 2014....
 
Altijd maar weer zijn er gevechten en is er corruptie. 
 
Ja zo maar een paar woorden die in uw oren wellicht niets zeggen, maar voor vele vele kinderen is dat de realiteit van alle dag. Hoe ga je veilig over straat, hoe ga je naar school? Kom je ook weer terug in huis? Je loopt als kind in Mindanao (en niet alleen in Mindanao, maar in heel veel 3e wereld landen, altijd het gevaar dat je gekidnapt wordt. Slavenhandel, kindsoldaten, prostitutie, orgaanroof,  of gedwongen te gaan bedelen en mensen te beroven.... je komt het zomaar tegen in heel wat gebieden in het prachtige Azie en niet in Azie alleen. HuN/CC zet projekten op om kinderen bij elkaar te houden door middel van onderwijs, cooperative werkplaatsen en familiale ondersteuning. De vrouwencooperaties EC-stores zijn daar een voorbeeld van. Is dat alles voldoende om de kinderen een veilge plek te bieden? Nee helemaal niet, we zijn daar volstrekt helder en realistisch in. De aller- allergrootste vijand van de kindertjes in Mindanao is corruptie. Want als overheden, politie, leger, schoolleiding, ziekenhuizen en wat al, niet meer NIET te vertrouwen zijn.... waar kun je dan nog veilig zijn? Maar wij geven niet op omdat u niet op geeft. En dus gaan we door met steeds maar weer uit te kijken naar dat ene kind dat gered kan worden. Want ieder kind heeft recht op veiligheid en geborgenheid. Dank u wel voor uw steun, want u bent het die steeds maar weer een kind bij de hand neemt door uw support, gebed en aanwezigheid.
 

TALISAY City, Cebu, sept.2013 
 
HELPusNOW/ChildsCare (HuN/CC) GERICHT OP ZOEK NAAR KINDEREN DIE NOOIT AAN DE BEURT KOMEN.
 
Gericht zijn vrijwillige(st)ers van HuN/CC de de sloppenwijken en de armste buurten van de citio's op zoek gegaan naar kinderen die niet of nauwelijks te eten hebben, geen dak boven het hoofd hebben of zo goed als nooit naar school zijn kunnen gaan alleen vanwege het feit dat er geen geld is voor een simpel schriftje, een potlood en een gummetje of zo maar eens wat te noemen. Meer dan 100 kinderen zijn in bad gestopt, gekleed en uitgenodigd aan tafel voor een "koninklijke maaltijd" en dat is al snel gerealiseerd als je eigenlijk nooit iets behoorlijks te eten hebt. Kinderen zijn kinderen en dus werden er spelletjes gedaan en zo bij elkaar was er een heerlijke middag. Daar mag het niet bij blijven en dus kregen alle kinderen een setje schoolspullen en is er voor gezorgd dat deze kinderen tenminste een jaar naar de basisschool kunnen. Vanzelfsprekend is er ook enige aandacht besteed aan ouders of opvoeders teneinde ook hen te bewegen de kindere wat ruimte te geven om naar school te gaan en niet alleen maar ingezet moeten worden voor arbeid. Een hele opgave want daar waar bittere armoede heerst is elke peso echt meer dan zomaar welkom. Dankzij UW BIJDRAGE hebben 10tallen kids een stukje toekomst en tenminste wat hoop in handen.